Pszczoły to pożyteczne owady, które obchodzą swoje święto 20 maja. Wiemy, że zapylają rośliny, które są wykorzystywane przez człowieka jako pożywienie, ale także takie, które służą do celów ozdobnych, leczniczych, kosmetycznych i tekstylnych. Aby więc uczcić ten dzień i podkreślić ogromne znaczenie pszczół dla życia i zdrowia człowieka, w ramach projektu „Ratujmy naszą planetę” zorganizowano dla uczniów szkoły podstawowej i szkoły przysposabiającej do pracy akcję edukacyjną.
Dzieci dowiedziały się jak odróżnić pszczołę miodną od innych owadów, jaka jest jej budowa, jak przebiega proces zapylenia, jakie produkty wytwarzają te pożyteczne owady, jakie właściwości mają różne miody, jakie mają smaki, z jakich roślin powstały i przede wszystkim zyskały wiedzę dotyczącą ich ochrony. Okazało się, że chronić pszczoły może każdy z nas! Najprostsze sposoby ich ochrony to:
goszczenie ich w swoim ogrodzie;
- dbanie o środowisko naturalne;
- pozostawianie w ogrodzie choć części nieskoszonego trawnika, gdzie można założyć kwietną łąkę;
- sadzenie lub sianie roślin miododajnych o różnych terminach kwitnienia;
- niewypalanie traw ani łodyg i kwiatów zeszłorocznych – wiele gatunków owadów właśnie tam się kryje;
- ustawianie dla nich (szczególnie w słoneczne dni) miejsc z wodą, popularnie zwanych poidełkami, zawierających drobne kamyczki lub żwirek, aby owady mogły spokojnie się napić bez zagrożenia moczenia skrzydełek.
Ciekawostką była możliwość samodzielnego wykonania świeczki z wosku, spróbowanie miodu, poznanie i sadzenie roślin miododajnych oraz sprawdzenie swojej wiedzy pszczelarskiej.
Do projektu zaproszono również szkolnego pszczelarza, Pana Romana Demkowicza, który zapoznał uczniów z pracą pszczelarza, przybliżył im zwyczaje pszczelej rodziny, pokazał jak wygląda ul w środku, jakimi narzędziami się posługuje w pracy w pasiece. Uczniowie mieli również okazję przebrać się w strój pszczelarski. Akcji towarzyszyła wystawa plakatów pt. „Jak możemy pomóc pszczołom?” oraz prace plastyczne „Pszczoły”. Każdy uczestnik otrzymał na koniec ulotkę z informacjami na temat pszczół i pamiątkowy dyplom. Wszyscy pracowali jak pszczółki, wspaniale bawili się w radosnej atmosferze. Było słodko, pachnąco i smakowicie! Zajęcia przygotowały M. Boryczka, A. Orysiak, M. Sieniawska.
Aleksandra Orysiak